Четвер, 18.04.2024
Дзензелівка. Історія, події, люди...
Меню сайту
Категорії розділу
Історія [16]
Народні звичаї, ремесла, мистецтво [4]
Культура [30]
Освіта [7]
Спорт, здоров’я [15]
Природа, екологія [13]
Сільська влада [23]
Економіка [2]
Географічні дані [4]
Видатні дзензеляни [4]
Прізвищіа, імена дзензелян [3]
Відомі люди які відвідували село [3]
Околиці Дзензелівки [0]
Робота сайту [5]
Дзензеляни в світі [5]
Статистика [5]
Різне [47]
Літературна творчість [6]
Звуки Дзензелівки [2]
Форма входу
Дзензель-чат
Наше опитування
Якби в Дзензелівці виступав Сергій Василюк, то ви б прийшли на концерт?
Всього відповідей: 42
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 4 » Ялинки
18:09
Ялинки

Люба Ільмінська (м.Санкт-Петербург, Росія)

Кожен, хто хоч одного разу в своєму житті садив дерево знає, що не достатньо просто викопати ямку та засипати коріння саджанця землею. Без людського тепла і турботи, так само як і без води, воно не приживеться. Ось і хочеться повертатись до свого деревця, співчутливо спостерігаючи, як воно росте.

Багато у Дзензелівці просторих лугів та полів, а ось лісів, гаїв, садочків навіть верб над ставками, нажаль, стає все менше. Старі дерева зникають, а нові, молоді на їх місці не з'являються. Тільки за останній час почали відбуватися перши кроки по відновленню зелених насадженнь.

Лише два роки тому, біля дзензелівського цегельного заводу руками школярів була створена зелена посадка з 70 саджанців ялин. Поселити вирішили маленьких лісових красунь на невеличкій ділянці землі, трикутнику, окресленому дорогами, на якому давно буйно ріс бур'ян.

Не так вже й легко вибирати місце, отримати дозвіл та організувати весь процес, надавши дітям саму цікаву та безпосередню роботу. Але про це заздалегідь подбали Бондар С.С., Дудник Ю.П., що взяв на себе функції керівника. Можливо це не настільки помітна подія для мешканців села, але, без сумніву, важлива у житті кожного школяра, що брав участь у посадці дерев. Адже як відомо всім вчителям - це стара і дуже гарна традиція, що плекає з юних літ у людини намір робити добро.

Минуло не так багато часу, але багато селян почали забувати, а де хто й зовсім не знає, ідучи біля зеленого трикутника, що у високій траві ховаються від сонця та намагаються набратися сил лісові деревця. Давно вже збиті кілочки-покажчики, через посадку гонять до пасовища корів, обгризають хвою кози чи заїжджають машини. З кожним днем ялинок стає все менше.

Але на прикінці минулого літа, раптом дізнавшись, чим унікальне це місце, тут побували, гості Дзензелівки, двое мешканців Петербурга. Їх не лишила байдужими доля ялинок. До того ж це дерево тепер стало рідкісним не тільки для села, але для всього черкаського краю.

Було вирішено зробити хоч щось, що в силах і що нагадало б селянам про незвичайний заповідний куточок. "Тут ростуть маленькі ялинки" - тепер цей напис підноситься на табличці над високою травою, що приховує вцілілі саджанці, та попереджає бути обережним з цією ділянкою перехожих пастухів. Також з найближчого лісу були принесені сухі, колючі гілки, щоб хоч якось загородити і позначити кожну ялинку.

Але не встигли вони завершити свою справу, як слух про неї вже облетів все село вже через кілька днів навіть викликав громадський резонанс у сільський раді, де негайно було вирішено вжити заходів і зробити попередження недбайливим пастухам. Ось і підтвердилася ще раз приказка, що добре діло само не буває.

Тепер залишається тільки сподіватись, що своєчасно схаменувшись, все-таки вдасться зберегти  32 саджанця, що залишились. Сподіватись, що вони добре перезимують, відновляться, і до весни наростять ще один ярус зелених гілочок.

Сьогодні тут ростуть маленькі ялинки, але вже дуже скоро розкинуть хвойну тінь лапи великих пухнастих ялин.

Безпосередню участь у цьому процесі приймали: Люба Ільмінська і Дмитро Машкін за що їм велика подяка!

Категорія: Природа, екологія | Переглядів: 1071 | Додав: MVL | Теги: Машкін, ялинки, Ильминская, саджанці, Машкин, Ільмінська | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 DemonIa  
0
Так, ситуація з насадженнями дерев у нас не найкраща... Якось не дуже приємно садити дерево, значи, що через місяць - другий його хтось зламає або затопче. Цікаво, про що, а головне чим думають ті, хто свідомо знищує насадження. Просто вражає. Думаю тиких людей треба bash

1 Міха  
0
Я у дворі викопав ялинку, на її місце посадив оріх, а син пересадив ялинку на галявину навпроти двору. Простояла рівно до кінця грудня... Бачив у центрі селища голубі ялинки, які з наближенням Нового року щорічно вимушено обливають білою фарбою... Варвари з сокирами серед нас... Не забудьте під зиму (поки не виростуть) також чимось мітити, може когось і зупинить... А там, навколо цегельного і біля ставків колись росли грабки... А на пагорбі (глина з нього пішла на цеглу) росла стара черешня... Добре діло - садити дерева, аби ще не вирубувалося посажене раніше.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Хмара тегів
Хто ми
Віктор Макаренко -
редактор

Сашко Лисий -
адміністратор
(зав. роботою сайту)

Юрій Дудник -
радник, журналіст, історик
Глобус Дзензелівки
Наша кнопка
 Дзензелівка: історія, події, лю
ди

Допоможіть нашому проекту. Розмістіть нашу кнопку на своєму сайті, та повідомте нам про це, і ми розмістимо Вашу кнопку в себе.

<a href= "//dzenzelivka.at.ua" target="_blank" title= "Дзензелівка: історія, події, люди">< img src= "//dzenzelivka.at.ua/ banner.jpg"alt= "Дзензелівка: історія, події, люди" border="0" width="88" height="31" ></a>
Наші партнери
Народний Оглядач

Українські пісні Hosting Ukraine Бесплатный Хостинг
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz