Четвер, 28.03.2024
Дзензелівка. Історія, події, люди...
Меню сайту
Категорії розділу
Історія [16]
Народні звичаї, ремесла, мистецтво [4]
Культура [30]
Освіта [7]
Спорт, здоров’я [15]
Природа, екологія [13]
Сільська влада [23]
Економіка [2]
Географічні дані [4]
Видатні дзензеляни [4]
Прізвищіа, імена дзензелян [3]
Відомі люди які відвідували село [3]
Околиці Дзензелівки [0]
Робота сайту [5]
Дзензеляни в світі [5]
Статистика [5]
Різне [47]
Літературна творчість [6]
Звуки Дзензелівки [2]
Форма входу
Дзензель-чат
Наше опитування
Звідки Ви дізналися про наш сайт?
Всього відповідей: 30
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Лютий » 10 » Ставки Дзензелівки: історія створення, походження назв
10:58
Ставки Дзензелівки: історія створення, походження назв

Cпогади дзензелян записав і впорядкував Ю.Дудник.

Панський, Гатка, Громадський, Басів, Семченків, Панченків, – це найдавніші ставки, час побудови яких не відомий. Деякі з них періодично переставали існувати і знову відновлювались.

1947 року з колгоспу на однорічні курси агролісомеліораторів був направлений Дігтяр Михайло Іванович (21.11.1909 – 3.11.2002). По закінченні курсів під його керівництвом була проведена велика робота по будівництву нових ставків і відродженню колись існуючих. Назви деяким ставкам він придумував сам.

Назви сучасних ставків – це офіційні назви прийняті сільською владою. Вся інша інформація – це спогади дзензелян. Тому ми будемо вдячні за доповнення і уточнення поданої тут інформації.

Інформація про ставки подана в алфавітному порядку.

Бабків
На карті 1871 року відсутній. Збудований кимсь з роду Бабків і був власністю цього роду. Тому і має таку назву. Цікаво те, що на греблі цього ставка був збудований єдиний в історії села водяний млин, який теж був власністю Бабків.

Басів
Збудований до 1871 року. Перша назва не відома. Відновлений 1950-53 року. Недалеко від греблі був город Баса Якова. До відновлення ставка, як і у всіх ярах Дзензелівки, тут текла річечка, переїзд через яку був не зручний. Бас Яків більше всіх тутешніх мешканців опікувався впорядкуванням цього переїзду. З відновленням ставка проблема переїзду зникла і як нагорода за громадську активність ставок отримав назву Басів.

Ваньків
Збудований 1950-53 роках. Крайня садиба Мальованого кутка попід яку йде дорога на греблю Ванькового ставка належала Іванові Гончаруку. На нього казали Ванько, звідси і назва ставка.

Вербовий
Зроблений під час будівництва цегельного заводу в 1965-67 роках. Обсаджений вербами – тому має таку назву.
 
Вретіків
Збудований 1967 року. Коли робили дорогу до кар’єру , то частину Семенишиного ставка відділили. Утворився ще один маленький ставок. Назву дали Вретіків. Оскільки поблизу нього живе Вретік Іван Григорович, який і орендує зараз ставок.
 
Гатка
Збудований до 1871 року. З 1910 по 1950-53 роки не існував. Був рівчак, лози. До колективізації лози належали мешканцям Мальованого кутка – проти земельної ділянки яких вони знаходились. Біля рівчака копались копанки. Якийсь час через рівчак на місці сучасної греблі для переїзду існував місточок. Ставок відновлений 1950-53 року.
Назва збережена давня, від слова загатити.
 
Громадський
Один з найдавніших ставків. Збудований громадою і мабуть належав громаді. Через це отримав таку назву.
 
Забейдів
Збудований після 1871 року Забейдою. До революції був приватний. З 1920 по 1950-53 роки не існував. Був рівчак. Дорога з Нестерівської вулиці на Мальований куток була не так як зараз, а між земельними ділянками Безпалька Пилипа і Хована Вакули. В місці переїзду рівчак був закиданий гілляками по яких переїжджали. В 1950-53 році ставок відновили трохи змістивши греблю. Назву залишили стару Забейдів.
 
Клітки
В 1950 роки тут вирощували мальків. Було збудовано кілька кліток. Пізніше перегородки були зруйновані і побудований ставок, але назва лишилась Клітки.
 
Козацький
Збудований 1973 року Юзвенком Андрієм Івановичем, який в той час працював лісником в Бодиному лісі. На лісників в Дзензелівці завжди казали козак, тому ставок отримав назву Козацький.
 
Куратницький
До революції був власністю Михайленка Юхтима (1850-і – 1929). Збудований ним або його предками. Мав назву Михайленків. Після будівництва неподалік ставка в 1930-х роках куратника (птахоферми) отримав назву Куратницький.
 
Лимонів
На карті 1871 року відсутній. Збудований Лимоном і був його власністю. Лимон (Лемон), (ще кажуть Лимоньо), - це давнє дзензелівське прізвище. Носіїв цього прізвища зараз немає, а нащадки роду Лимонів проживають і зараз в Дзензелівці. Назва ставка нагадує про втрачене прізвище предків.
 
Лісовий
Збудований при будівництві цегельного заводу в 1965-67 роках. Ставок розташований під лісом тому отримав таку назву.
 
Маленький
Збудований 1995 року за ініціативи Дишлюка Петра Марковича, який в той час працював завідуючим ставками села. Збудований ставок для напування корів, яких там випасали жителі тієї частини села. Вони ж і обсадили греблю вербами. Греблю насипав бульдозерист Волков Сергій. Ставок дуже маленький - таку й має назву.
 
Матер’янишин
Збудований після 1871 року. Кілька разів пересихав і знову відновлювався. Можливо побудований кимсь з роду Матерів і був їхньою власністю. Тому і назва Матер’янишин. Матера – це давнє дзензелівське прізвище. Носіїв цього прізвища зараз в Дзензелівці немає.
 
Панський
Один з найдавніших ставків. Належав панові, тому має таку назву. Останнім паном до передачі села в казну (1833 р.) був Дяковський. Жив він прямо проти ставка де зараз земельна ділянка нащадків Фурти Федора Гордійовича. Проти маєтку пана була збудована купальня, дно якої було вистелене шліфованим камінням.
 
Панченків
Збудований до 1871 року. Походження назви не з’ясоване. Ні в „Метриці" села за 1764 – 1800 роки, ні в „Таблиці угідь села Дзензелівки, укладеній в 1871 році" прізвище Панченко не зустрічається.
 
Пасічний
Збудований в 1950–х роках. Біля ставка знаходилась велика колгоспна пасіка, тому отримав таку назву.
 
Питомніцький
Збудований 1964 року для потреб питомніка, тому отримав таку назву.
 
Пісочків
Збудований в 1950-х роках. Будували бульдозери, добули пісок, тому має назву Пісочків.
 
Семенишин
Збудований в 1950-х роках. Крайнім обійстям біля цього ставка було обійстя Прокопенко Марії. На неї казали Семениха бо її чоловіка звали Семен. Звідси і назва – Семенишин. Зараз частина цього ставка відділена греблею-дорогою до кар’єру, де брали глину для цегельного заводу з Горобцьової гори.
 
Семченків
Збудований до 1871 року. Перша назва не відома. Відновлений 1950-53 року. Назву отримав від власників городів, які впиралися в ставок – Семченко Андрій, Семченко Євсей. Семченко Євсей був в „правлінні" колгоспу, можливо і це вплинуло на присвоєння назви ставка.
 
Солохів
На карті 1871 року відсутній. Збудований Солохою Петром Мартиновичем (~1855 – 1933), а можливо і його батьком Солохою Мартином (~1828 – після 1871, до 1885). Носіїв цього прізвища зараз в Дзензелівці немає, а нащадки роду є.
 
Харків
Збудований Павлішиним Михайлом Петровичем 2002 року. По вуличному на Павлішина кажуть Харків (наголос на другому складі). Звідси назва ставка.
 
Цегельний
На карті 1871 року відсутній. Збудований родом Соснюків і був їх власністю. Як будували цегельний завод (1965-67 роки) почистили ставок і підсипали греблю. З пуском в експлуатацію цегельного заводу ставок став називатися Цегельний.



Категорія: Географічні дані | Переглядів: 1611 | Додав: MVL | Теги: Семченків, Гатка, ставки, Панський, Громадський, Панченків, Забейдів, Басів | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Хмара тегів
Хто ми
Віктор Макаренко -
редактор

Сашко Лисий -
адміністратор
(зав. роботою сайту)

Юрій Дудник -
радник, журналіст, історик
Глобус Дзензелівки
Наша кнопка
 Дзензелівка: історія, події, лю
ди

Допоможіть нашому проекту. Розмістіть нашу кнопку на своєму сайті, та повідомте нам про це, і ми розмістимо Вашу кнопку в себе.

<a href= "//dzenzelivka.at.ua" target="_blank" title= "Дзензелівка: історія, події, люди">< img src= "//dzenzelivka.at.ua/ banner.jpg"alt= "Дзензелівка: історія, події, люди" border="0" width="88" height="31" ></a>
Наші партнери
Народний Оглядач

Українські пісні Hosting Ukraine Бесплатный Хостинг
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz