Вівторок, 16.04.2024
Дзензелівка. Історія, події, люди...
Меню сайту
Категорії розділу
Історія [16]
Народні звичаї, ремесла, мистецтво [4]
Культура [30]
Освіта [7]
Спорт, здоров’я [15]
Природа, екологія [13]
Сільська влада [23]
Економіка [2]
Географічні дані [4]
Видатні дзензеляни [4]
Прізвищіа, імена дзензелян [3]
Відомі люди які відвідували село [3]
Околиці Дзензелівки [0]
Робота сайту [5]
Дзензеляни в світі [5]
Статистика [5]
Різне [47]
Літературна творчість [6]
Звуки Дзензелівки [2]
Форма входу
Дзензель-чат
Наше опитування
Звідки Ви дізналися про наш сайт?
Всього відповідей: 30
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Жовтень » 14 » Походження назви села
17:34
Походження назви села

В різних джерелах село в  минулому називалось по різному – Зензелівка, Дзендзелівка   (саме цю назву вжив Л.І.Похилевич в праці „Сказания о населённых местностях Киевской губернии”), Дзензелівка, Дзенгелівка. Найбільш сталою була назва Дзенгелівка, яка й вважалась  офіційною до 1969  року. 1969  року цю назву було замінено на Дзензелівка, що є офіційною до сьогоднішнього дня. Походження назви Дзензелівка (або Дзенгелівка, Дзендзелівка) не з’ясоване. Є кілька версій. За однією – від прізвища польського пана Дзензеля, за іншою – від німця Дзенгеля. Однак в архівах таких прізвищ не виявлено. Найбільш вірогідно назва походить від прізвища першого поселенця, можливо козака. Такі прізвища в Україні були і є зараз. Наприклад козак війська Б.Хмельницького Пилип Дзедзуленко. Є й інші версії походження цієї назви. Від дзендзелик – тобто струмочок, від Дзенгель (Archangelica officinalis) – рослина родини зонтичних заввишки 120 – 200 см., яка поширена в лісостепу у вільшняках, поблизу водойм, на лісових луках.

В народі побутує й інша давня назва – Кліщівка. Її походження  теж має кілька версій. За однією - село колись було оточене з усіх боків дубовим лісом і пройти в нього або з нього не можна було не набравшись кліщів. За іншою версією – при небезпеці жителі ховались в лісі в двох ярах, які сходились в один і нагадували кліщі (інструмент). Місце було зручне , безпечне, і жителі там затримувались довше, навіть коли небезпека минала. Доречно тут згадати і слово „одкліщини” (тобто відокремлення)  - церемонія посвяти в кобзарі після навчання.

Цікавою є ще одна назва "Лљщиневская” зафіксована в  Метриці села Дзензелівки   за 1764 – 1800 роки. Пізніше ця назва була закреслена і замінена на Зензелівка. І нарешті  1945 року  село, з невідомих причин, було перейменоване на Кочубіївка , але ненадовго.

Категорія: Історія | Переглядів: 1519 | Додав: DemonIa | Теги: Дзенгелевка, Дзенгелёвка, Дзенгелівка, Кліщівка, Дзензелёвка, Дзендзелівка, Дзензелевка, Дзензелівка, Дзендзелёвка, Дзендзелевка | Рейтинг: 4.0/3
Всього коментарів: 4
3 Міха  
0
Натрапив на сайт Сашка Лисого : http://solanum.ucoz.ua/news/korotka_istorija_dzenzelivki_ju_dudnik/2010-01-28-14. Там він виклав адресу копії книги про село і обіцяв викласти наступну (другу книгу). Посилання не працює, якщо не важко-перезалийте і викладіть тут. Історію села і книгу про село читав нам десь у 72-73 роках тодішній директор школи і вчитель історії Зайчук Петро Григорович (його сестра була головою колгоспу). Після виходу на пенсію (звільнення) він переїхав у Київ. Може відгукнуться його рідні, напевно й архіви чи самі книги збереглися.

4 DemonIa  
0
Я б з радістю виклав, але в мене досить поганий Інтернет для цього. Маю дві книжки: "Один з передових" і "Останній індивідуал." Як тільки знайду можливість - зрвзу викладу biggrin

2 Міха  
0
Є навіть такі дивні переклади з тюркської: Цитата - Дзензелівка
село
Черкасская
Раньше село называлось Зензелівка; zеlzеlе - турец., азерб. "землетрясение"; җен-җелә - татар. т.с.


То вже фантазія буйна...

1 Тіньзабутихпредків  
0
А як Вам така версія?
Ігор Кривошея "Список волинської шляхти, що мешкала в Уманському повіті Київської губернії в першій третині ХІХ століття"
Дзенцьоловські:
Ципріан Федорів 25 р.
його рідний брат Еразм 13 р.
ВДДЗ, 2.12.1802, VI ч. р. к.
мешкають Уманський повіт, с. Кочубіївка
І тут також з"невідомих причин" с.Кочубіївка... Навряд чи випадковий збіг...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Хмара тегів
Хто ми
Віктор Макаренко -
редактор

Сашко Лисий -
адміністратор
(зав. роботою сайту)

Юрій Дудник -
радник, журналіст, історик
Глобус Дзензелівки
Наша кнопка
 Дзензелівка: історія, події, лю
ди

Допоможіть нашому проекту. Розмістіть нашу кнопку на своєму сайті, та повідомте нам про це, і ми розмістимо Вашу кнопку в себе.

<a href= "//dzenzelivka.at.ua" target="_blank" title= "Дзензелівка: історія, події, люди">< img src= "//dzenzelivka.at.ua/ banner.jpg"alt= "Дзензелівка: історія, події, люди" border="0" width="88" height="31" ></a>
Наші партнери
Народний Оглядач

Українські пісні Hosting Ukraine Бесплатный Хостинг
Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz